Regelmatig put ik uit een gereedschapskist met eenvoudige “change management” principes en innovatietechnieken. Tegelijkertijd kom ik dan de complexiteit tegen om met dit soort “tools” invulling te geven in de realiteit van alledag. Complex toepasbare eenvoudige principes. Geen probleem hoor. Zo’n paradox is voor mij een bron van energie!

Dit blog gaat over zo’n simpel principe: het stellen van de “Waarom” vraag. Dat de realiteit lastiger is en dat ik zelf ook de bietenbrug op ga lees je ook. Leiderschapsexpert Simon Sinek heeft een mooie boodschap: het gaat er niet om wat je doet maar waarom je het doet! En daarom is het belangrijk dat je – met zijn circel voor ogen – communiceert “van binnen naar buiten”. Respectievelijk met het beantwoorden van de volgende vragen: “Waarom?”, “Hoe?” en “Wat?” (doe ik, lever ik).

Wat een goed en overtuigend verhaal! Stel je voor dat Martin Luther King had gecommuniceerd “I have a plan”, dan was het vast anders gelopen met zijn droom. Maar in de realiteit van alledag is het toepassen van de Golden Circle toch ingewikkeld. Op de een of andere manier lijkt het communiceren over “Wat” en “Hoe” meer in onze patronen te zitten. Misschien wel omdat het “Waarom” moeilijker te verwoorden is? Omdat het “waarom” ook gaat over gevoelens, waarden en overtuigingen? Ga eens bij jezelf na. Hoe werkt dit voor jou?

In mijn werk stel ik vaak de “Waarom” vraag en ik kan je verzekeren dat een antwoord niet top-of-mind is. Soms wordt er de eigen bedrijfswebsite, een brochure of plan bijgehaald. Daar staat immers wel vaak een mooie verwoording van de visie op/in. Maar of het geleefd wordt? En of het op deze inhoud geleid wordt?

Een projectleider waarmee ik laatst aan het sparren was stelde ik ook de “Waarom” vraag. In de dialoog die volgde bleek dat hij eigenlijk niet goed door had dat zijn project super strategisch was voor de organisatie. En daarmee een bron van inspiratie kon zijn. De vervolgstappen om meer ondersteuning te vragen van de leiding en om meer en anders te gaan communiceren waren toen snel gezet.